Πέθανε το «δέντρο φιλίας» του Macron και του Trump

Το δώρο συμβόλιζε "δεσμούς που μας δένουν", αλλά ίσως το να διατηρήσουν μια φθίνουσα φιλία ήταν πάρα πολύ βαρύ για το μοναχικό δέντρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δώρισε τη μικρή δρυς στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Απρίλιο.

Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από αυτούς που φύτεψαν το δέντρο με χρυσά φτυάρια ενώ οι συζύγοι τους παρακολουθούσαν.

Το δέντρο προήλθε από το ξύλο Belleau στη βόρεια Γαλλία όπου σχεδόν 2.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο του 1918, κοντά στο τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Macron είπε ότι το δέντρο και οι σοβαρές καταβολές του θα είναι "μια υπενθύμιση στο Λευκό Οίκο αυτών των δεσμών που μας δένουν".

Λίγες ημέρες αργότερα, το δέντρο ξεριζώθηκε από το έδαφος και απομακρύνθηκε.

Αποδείχτηκε ότι, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που εισήχθησαν στις ΗΠΑ, έπρεπε να περάσουν από καραντίνα.

Ο Gerard Araud, ο γάλλος πρεσβευτής στις ΗΠΑ τότε, υποσχέθηκε στο Twitter ότι θα αναφυτευθεί.

Αλλά τώρα, το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε διπλωματική πηγή λέγοντας ότι το δέντρο πέθανε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο θάνατος έρχεται μετά από μήνες επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο προέδρων.

Οι δύο εμφανίστηκαν μαζί την περασμένη εβδομάδα όταν μίλησαν και οι δύο κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 75η επέτειο της Ημέρας D στη Γαλλία.

Φάνηκαν να τα καταφέρνουν, αλλά η τελετή της ημέρας ήρθε μετά από διάφορες διαφωνίες μεταξύ τους για θέματα όπως το εμπόριο, το περιβάλλον και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν.