Οι φώκιες μπορούν να αντιγράψουν την ανθρώπινη ομιλία και να τραγουδήσουν την μελωδία του Star Wars

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του St Andrews εκπαίδευσαν τρεις γκρίζες φώκιες για να αντιγράψουν τις ακολουθίες ήχου, με αποτέλεσμα την παρουσίαση πολλών σημείων του Twinkle Twinkle Little Star και του μελωδικού θέματος Star Wars.

Τα θαλάσσια θηλαστικά βρέθηκαν επίσης ικανά να αντιγράψουν τους ήχους της ανθρώπινης ομιλίας, συμπεριλαμβανομένων των φωνηέντων.

Η επικεφαλής ερευνητής Amanda Stansbury είπε ότι έμεινε έκπληκτη από το πόσο καλά οι φώκιες μπόρεσαν να μιμηθούν τους ήχους.

Είπε: "Τα αντίγραφα δεν ήταν τέλεια, αλλά δεδομένου ότι αυτά δεν είναι τυπικοί ήχοι φώκιας, είναι αρκετά εντυπωσιακό."

Όμως, ενώ η κα Stansbury σημειώνει την εντυπωσιακή απόδοση των αποτελεσμάτων, η ερευνητική ομάδα λέει ότι δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε συνομιλίες με φώκιες οποτεδήποτε σύντομα.

Ο καθηγητής Vincent Janik, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανών της Σκωτίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, επεσήμανε ότι η αντιγραφή της γλώσσας είναι ένα μέρος, αλλά η κατανόηση είναι άλλη.

"Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι φώκιες έχουν τις παραγωγικές δεξιότητες για να παράγουν ανθρώπινη γλώσσα. Εαν μπορούν να την κατανοήσουν, θα είναι η επόμενη ερώτηση", δήλωσε.

"Θα πρέπει να διερευνήσουμε αν είναι σε θέση να επισημάνουν τα αντικείμενα φωνητικά, πράγμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μιλάμε πραγματικά για πράγματα".

Ο κ. Janik αναφέρει επίσης ότι τα σημερινά ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω μελέτη των διαταραχών του ανθρώπινου λόγου, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του λόγου.

Είπε: «Καθώς οι φώκιες χρησιμοποιούν τις ίδιες νευρικές και ανατομικές δομές με τους ανθρώπους για να παράγουν αυτούς τους ήχους, παρέχουν ένα καλό μοντέλο συστήματος στο οποίο θα μελετήσουν πώς ακούγονται οι ήχοι της ομιλίας».