Νερό που… τρώγεται

Η παγκόσμια ανησυχία για τα αποθέματα πόσιμου νερού στον πλανήτη μας έχει δώσει το έναυσμα σε πολλούς επιστήμονες για να βρουν εναλλακτικές πηγές. Στην Ιαπωνία, προχώρησαν τις έρευνες λίγο περισσότερο.
Ιάπωνες επιστήμονες έφτιαξαν το «High-water-content mouldable hydrogels by mixing clay and a dendritic molecular binder» ή πιο απλά «ελαστικό νερό». Η ανακάλυψη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Αποτελείται από 95% καθαρό νερό και 5% πηλό και άλλα οργανικά υλικά. Μοιάζει με ζελέ και είναι τελείως διάφανο.Μάλιστα, υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση από το περιοδικό Nature. Πρόκειται για υλικό φιλικό και ασφαλές προς το περιβάλλον, το οποίο μπορούν να καταναλώσουν άφοβα οι άνθρωποι. Επόμενο βήμα είναι η χρησιμοποίηση του σε χειρουργεία και στην αντιμετώπιση τραυματισμών ή χειρουργημένου ιστού.
Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος είναι η πύκνωση της σύστασης του στερεού νερού, κάτι που θα αντικαθιστούσε τις πλαστικές συσκευές και θα επέτρεπε τη μεταφορά νερού σε απομακρυσμένες και άνυδρες περιοχές.

Tags: