Κορμός επιπλέει σε λίμνη πάνω από έναν αιώνα!

Ονομάζεται “Ο Γέρος της λίμνης” (σ.σ. “The old man of the Lake”) και είναι ένας κορμός δέντρου (ένα κούτσουρο, για την ακρίβεια) ύψους 9 μ. που επιπλέει στα νερά της λίμνης από το 1896. Η διάμετρός του είναι περίπου 61 εκ. και προεξέχει από το νερό περίπου 1,2 μ. Η επιφάνειά του έχει λευκανθεί από τον καιρό, οι άκρες του είναι φθαρμένες από τον χρόνο ενώ μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ατόμου.

Μάλλον πρόκειται για κορμό ενός δέντρου της κατηγορίας των Γυμνόσπερμων, προφανώς για μια τσούγκα, πάνω στον οποίο έχουν αναπτυχθεί διάφορα βρύα, ενώ το τμήμα του κορμού που είναι μέσα στο νερό έχει βαρύνει από τον χρόνο και λειτουργεί ως βαρίδι διατηρώντας τον κορμό σε όρθια θέση. Η πρώτη αναφορά για τον κορμό έγινε το 1902 όταν ο γεωλόγος Joseph S. Diller περιέγραψε σε ένα έργο του ένα μεγάλο κούτσουρο που υπήρχε στη λίμνη “πριν από έξι χρόνια”, οπότε η παρουσία του εκεί χρονολογείται από το 1896.

Ο ίδιος επιστήμονας παρατήρησε τον κορμό για κάποια χρόνια, βλέποντας ότι είχε μετακινηθεί κάποια μέτρα, ενώ η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα έγινε από την Ουάσινγκτον μεταξύ 1 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 1938. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο κορμός ταξιδεύει διαρκώς και μάλιστα πολλές φορές με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά σε περιόδους με δυνατούς ανέμους και κύματα. Μάλιστα, το 1938 μετακινήθηκε περίπου 100 χιλιόμετρα. Πολλοί είναι βέβαια οι κορμοί που κατά καιρούς πέφτουν στα νερά της λίμνης, ωστόσο οι περισσότεροι μετά από κάποιο διάστημα βγαίνουν προς την ακτή. Ο “Γέρος της λίμνης” όμως κάνει “βόλτες” μέσα στη λίμνη και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.