Καλαμάρια στο διάστημα για να διατηρήσουν τους αστροναύτες υγιείς…

Δεκάδες μωρά καλαμάρια έχουν σταλεί στο διάστημα ώστε οι επιστήμονες να δουν πώς επηρεάζονται από το ταξίδι τους.

Τα 128 μωρά Χαβάης bobtail καλαμάρια στάλθηκαν σε τροχιά νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια αποστολή ανεφοδιασμού SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης του καλαμαριού στο ταξίδι τους στο διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες.

Ο ερευνητής Jamie Foster είπε: «Καθώς οι αστροναύτες περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διάστημα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται αυτό που ονομάζεται δυσρυθμιζόμενο. Δεν λειτουργεί επίσης.

"Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν αναγνωρίζει εύκολα τα βακτήρια. Μερικές φορές αρρωσταίνουν."

Πρόσθεσε: "Υπάρχουν πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος που απλά δεν λειτουργούν σωστά σε διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας.

"Αν οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν χρόνο στο φεγγάρι ή στον Άρη, πρέπει να λύσουμε προβλήματα υγείας για να τους φτάσουμε με ασφάλεια."

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης Margaret McFall-Ngai, που ήταν ένας από τους δασκάλους του Foster τη δεκαετία του 1990, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η συμβίωση των ανθρώπων με τα μικρόβια τους διαταράσσεται στη μικροβαρύτητα, και ο Jamie έχει δείξει ότι είναι αλήθεια στο καλαμάρι.

"Και, επειδή είναι ένα απλό σύστημα, μπορεί να φτάσει στο κάτω μέρος του τι συμβαίνει."

Το καλαμάρι εκτρέφεται στο Kewalo Marine Laboratory, το οποίο αναπαράγει το είδος για ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο.

Τα ζώα, άφθονα στα νερά της Χαβάης, μεγαλώνουν σε μήκος μόλις 7 εκατοστά και ζουν μόλις δύο ή τρεις μήνες στην άγρια φύση.

Θα παγώσουν για την επιστροφή τους στη Γη τον Ιούλιο.