Για πόσα χρόνια μπορεί να ταξιδεύει ένα πλαστικό μπουκάλι στη θάλασσα? Εάν το παίζατε σε στοίχημα μάλλον θα χάνατε!

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός έρχεται να μας υπενθυμίσει το μεγάλο προβληματισμό γύρω από την αργή βιοαποικοδόμηση των πλαστικών υλών στο περιβάλλον. Στο Σόμερσετ της Αγγλίας, η θάλασσα ξέβρασε ένα πλαστικό μπουκάλι δημοφιλούς υγρού πιάτων το οποίο μάλιστα ήταν σε αρίστη κατάσταση.

Το μπουκαλι αυτό έγραφε πάνω ότι διατίθεται με έκπτωση τέσσερις πένες. Η λεπτομέρεια αυτή ανέδειξε χωρίς πολύ ψάξιμο ότι το μπουκάλι αυτό χρονολογείται τουλάχιστον 47 έτη πίσω μιας και πριν από 47χρόνια σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται οι πένες ως υποδιαίρεση της στερλίνας. Επομένως το σκουπίδι αυτό κυκλοφορεί άθικτο στις θάλασσες για τουλάχιστον 47, μπορεί και περισσότερα από 50 χρόνια.

Είναι γενικά εντυπωσιακό το πόσο πολλά απορρίματα ξεβράζονται συνεχώς στις παραλίες και ειδικά το συγκεκριμένο μας δείχνει πόσο πολύ μπορούν να αντεξουν στο χρόνο, ιδιαίτερως οι πλαστικές ύλες ακόμα και αν βρίσκονται σε αντιξοο περιβάλλον όπως είναι το θαλασσινό νερο! Το αποτέλεσμα φυσικά αυτού είναι μόνο αρνητικό και εξαιρετικά ζημιογόνο για το περιβάλλον. Ως γνωστόν κάποιες πλαστικές ύλες χρειάζονται 450 χρόνια προκειμένου να αποικοδομηθούν.

Στη Βρετανία μόνο παράγονται 170 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων ετησίως ενώ το ένα τρίτο μόνο αυτών είναι ανακυκλώσιμο. Μαθαίνοντας όλα τα παραπάνω πρέπει να προβληματιστούμε προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον να ελαχιστοποιήσουμε τις πλαστικές ύλες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και δεύτερον να σκεφτούμε δεύτερη φορά προτού πετάξουμε ένα σκουπίδι στην παραλία ή τη θάλασσα καθώς από μια απερισκεψία μιας στιγμής μπορεί να προκαλέσουμε βλάβη στο περιβάλλον για δεκαετίες!