Έτσι μπορείς να στοιβάξεις απόλυτα… 25.000 ζάρια σε ένα δοχείο

Μια ομάδα ισπανών και μεξικάνων ερευνητών αναρωτήθηκε ένα από αυτά τα πράγματα που φαίνεται να απασχολούν αποκλειστικά τους επιστήμονες.

Πώς μπορείς δηλαδή να στοιβάξεις με τέλειο τρόπο 25.000 ζάρια σε ένα δοχείο! «Κυβικά σωματίδια» δηλαδή να στοιβαχθούν απόλυτα μέσα σε έναν κύλινδρο.

Ποιος ο στόχος; «Σε αυτή τη δουλειά», μας λένε, «δείξαμε ότι περιστρέφοντας ένα δείγμα κυβικών σωματιδίων είναι ένας απόλυτα αποδοτικός τρόπος να πετυχαίνεις ταξινομημένες συσκευασίες».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε μάλιστα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Physical Review Letters».

Χρειάστηκαν 10.000 περιστροφές του δοχείου για να ευθυγραμμιστούν οι σειρές των μπερδεμένων ζαριών και να επιτευχθεί το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ο παράδεισος του ψυχαναγκαστικού.

Όλη η μαγεία, όπως μας λένε στη μελέτη τους, βασίζεται στις λείες επιφάνειες του ζαριού: όταν γλιστρά η μία πάνω στην άλλη, αυτές οι επιφάνειες τείνουν να ευθυγραμμίζονται. Και η περιστροφική κίνηση διευκολύνει πολύ αυτή την τάση, ανεξαρτήτως της δύναμης της περιστροφής (μέχρι ενός σημείου).

Οι ερευνητές δεν έκαναν βέβαια τρέλες, καθώς υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για τέτοια πειραματικά εξαγόμενα. Όπως στη βιομηχανία συσκευασίας φυσικά, που πάντα αναζητεί αποτελεσματικότερους τρόπους για τη γρήγορη συσκευασία δύσκολων αντικειμένων…