Ποντεβέντρα: Η πόλη χωρίς αυτοκίνητα!

Κινείται στα όρια του παράδοξου και του καταπληκτικού κι έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση καθώς πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό. Ο λόγος για την πόλη Ποντεβέντρα της επαρχίας της Γαλικίας βορειοδυτικά της Ισπανίας όπου εδώ κι 20 χρόνια έχει απαγορευθεί η χρήση αυτοκινήτου σε ολόκληρη την πόλη! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι εφικτό κάποιος να ζει σε μια πόλη χωρίς να παίρνει το αυτοκίνητό του ανά πάσα ώρα και στιγμή για να πάει στη δουλειά ή για τα ψώνια του; Στην Ποντεβέντρα όχι απλά το οραματίστηκαν αλλά το έχουν κάνει και πράξη και φαίνεται να το απολαμβάνουν εδώ και δύο δεκαετίες! Η πόλη έχει 83.000 κατοίκους και στους δρόμους της θα δει κανείς να κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα όπως ασθενοφόρα, περιπολικά, οχήματα που εκτελούν μεταφορές, κάτοικοι του κέντρου με ειδική άδεια και υψηλού επιπέδου μέσα μαζικής μεταφοράς. Στους δρόμους δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις ούτε φανάρια και το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη είναι 30 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι πασιφανές λοιπόν ότι αυτός που έχει πάντα προτεραιότητα στην Ποντεβέντρα είναι ο πεζός. Στους δρόμους δεν υπάρχει θόρυβος, φασαρία κι δε χρειάζεται να φωνάζεις για να συνεννοηθείς, για το λόγο αυτό έχει μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «ο παράδεισος του πεζού»! Μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Ποντεβέντρα απολαμβάνουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της κι όπως λένε περπατώντας στα δρομάκια του ιστορικού κέντρου της μπορείς να απολαμβάνεις τα κτίρια από την αναγέννηση και την εποχή του μπαρόκ ακούγοντας πουλιά να κελαηδούν.

Αρχικά είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οι καταστηματάρχες του κέντρου φοβούμενοι ότι με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων θα έπεφταν οι πωλήσεις τους. Αυτό όμως διαψεύστηκε στην πράξη κι οι μαγαζάτορες πλέον πιστεύουν ότι ο καλύτερος πελάτης είναι αυτός που περνά μπροστά από την βιτρίνα του καταστήματος πεζός! Γι αυτό άλλωστε είναι και η πόλη με τα λιγότερα εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη καθώς υπάρχουν περισσότερα καταστήματα παραδοσιακού τύπου. Παρόλα αυτά διαθέτει 15.000 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι μισές είναι δωρεάν κι άλλες χίλιες εντός του ιστορικού κέντρου όπου η στάθμευση είναι δωρεάν για τα δεκαπέντε πρώτα λεπτά. Οι δήμαρχοι άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης λένε πως η ενέργεια του δημάρχου της Ποντεβέντρα ήταν μια εύκολη απόφαση μιας κι η πόλη έχει τόσο λίγους κατοίκους. Ωστόσο άλλοι έχουν ζηλέψει το εγχείρημα και λένε πως είναι εφικτό και θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις. Η δήμαρχος του Παρισίου μάλιστα χαρακτήρισε την Ποντεβέντρα ως πρότυπη πόλη και είπε πως στόχος είναι και στο ιστορικό κέντρο του Παρισίου να έχει απαγορευτεί η χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2030.

Μέσα στα πολύ θετικά αποτελέσματα της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης αυτής που ολοένα και διευρύνεται, είναι η μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου το άνθρακα κατά 70%, η αύξηση του πληθυσμού της κατά 12.000 κατοίκους λόγω του ότι περισσότερος κόσμος μετακομίζει εκεί για μια καλύτερη ζωή και η μείωση στο ελάχιστο, αν όχι στο μηδέν, της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων. Ας ελπίσουμε κι άλλες πόλεις στο άμεσο μέλλον να γίνουν τόσο «έξυπνες» και να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους!